Hamvak Szórása

A temetési szertartás, az utolsó búcsúzás, mindig meghatározó az itt maradottak számára, hiszen akkor utoljára találkoznak azzal, aki fontos volt az életükben,így az elválás,mindig nehéz,talán a legnehezebb. Polgári vagy társadalmi búcsúztatóként sokszor láttam kétségbeesett hozzátartozókat, akik fájdalma minden esetben leírhatatlan volt. A gyászszertartás végén a hantok dörgése, a föld koppanásának a hangja, ami azt a koporsót sújtotta amit elengedtek csak fokozta fájdalmukat. Akik viszont nem a hagyományos koporsós temetkezési formát, hanem a most már egyre inkább elterjedő hamvasztást választják, nem szembesülnek ezzel a megrázkódtatással. A sírváltás, a sírkő elkészíttetése, valóban költséges, a másik probléma a talajvíz, és ráadásul még mindig él az emberekben az a nyomasztó érzés, ha nem tesznek ki magukért, környezetük megszólja őket. Mindkét problémára megoldás az az emlékhely, amelyet Tótkomlóson hoztunk létre.
Temetőn kívül, magánkézben lévő hamvak szórására alkalmas emlékpark Békés megyében, létesült elsőként az országban.

Az Emlékparkunk közel 6500 négyzetméteren helyezkedik el, amiből 1000 négyzetméter az a terület ahol a hamvak száraz szórását, illetve azok vízzel történő elhelyezését tudjuk kegyelet teljesen,a törvénynek megfelelően elhelyezni. A vizes szóráskor a hamvak teljes bemosódását biztosítva, közel 5000 liter víz kerül elhasználásra. A bemosást a hozzátartozók által kiválasztott zenére végezzük,és a lélekharang csendülése után elkezdődik a szertartás. Elsőként a külső vízfüggöny egyszerre elindul,amelynek célja a látványosság mellett,hogy segítse a hamvak tökéletes bemosódását. 30 másodperc elteltével pedig megkezdődik a hamvak bemosása, az erre a célra készített speciális szóró urnából. A szertartás befejeztével egy szál virággal elég tisztelegni, itt a koszorúk elhelyezése nem szükségesek.
Száraz szórásnál viszont a hamvak egy földalatti zárt rendszerbe kerülnek, és miután az megtelt új osszáriumot kell építeni. Sokszor felmerült az a kérdés, hogy akik a végső búcsúzásnak ezt a temetkezési formáját választják, hogyan fognak a későbbiekben megemlékezni elhunyt szeretteikről, hova fognak virágot vinni? Erre a célra kialakítottunk egy emlékfalat, ahol a sírkövekhez hasonlóan a név mellett csak születési és halálozási évet tüntetünk fel. Ott az emlékfalnál, mindig van lehetőség tisztelegni, méltó körülmények között emlékezni.